Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Εύκολο στη φροντίδα

Εύκολο στη φροντίδα του ακόμα και για τον πιο άπειρο «κηπουρό», είναι το ιδανικό φυτό για τον κήπο αλλά και τη γλάστρα. Αν και πρόκειται για αναρριχητικό φυτό που φτάνει και ξεπερνάει το ύψος των 10 μέτρων στον κήπο, αν ο χώρος σας είναι μικρός, με το κατάλληλο συχνό κλάδεμα, μπορείτε να το διατηρήσετε εύκολα σε μορφή θάμνου ή να ελέγξετε το μέγεθός του προσαρμόζοντάς το στο χώρο που έχετε στη διάθεσή σας.

Φυτέψτε το γιασεμί σε σημεία που είναι κοντά σε πόρτες, παράθυρα ή σε διαδρόμους ώστε κάθε φορά που θα περνάτε από δίπλα του να μπορείτε να χαίρεστε το άρωμά του.

Το γιασεμί χρειάζεται απαραίτητα άφθονο φως, είτε απευθείας ηλιακό φως είτε ημισκιερά μέρη. Αν έχετε τη δυνατότητα, προσανατολίστε το φυτό νότια ώστε να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φως γιατί η ανθοφορία του θα είναι πλουσιότερη. Το γιασεμί αντέχει στην ξηρασία, όμως να το ποτίζετε τακτικά τις ζεστές περιόδους του χρόνου, ιδιαίτερα αν το καλλιεργείτε σε γλάστρα.

Ψεκάζετε συχνά τα φύλλα του με νερό για να τα διατηρείτε καθαρά από τη σκόνη και γυαλιστερά αλλά και για να δροσίσετε το φυτό σας, φροντίστε όμως να το κάνετε μετά τη δύση του ηλίου έτσι ώστε να μην καούν τα φύλλα του.

Το γιασεμί επιβιώνει εύκολα σε όλους τους τύπους εδαφών, στις γλάστρες όμως φροντίστε να έχει καλή αποστράγγιση και αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρας ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Αλλάξτε γλάστρα όταν παρατηρήσετε ρίζες στην επιφάνεια του χώματος ή στις τρύπες της γλάστρας και αν παρατηρήσετε ότι η ανάπτυξή του είναι μικρότερη από άλλες χρονιές.

Η ανθοφορία του ξεκινά με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα αν και στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας (ειδικά τα τελευταία χρόνια) η ανθοφορία του διατηρείται μέχρι και το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: